Totale onbesmette onvoorwaardelijke liefde. Misschien is die alleen te ervaren op de grenzen van het leven. Als ballast nog niet bestaat of weer wegvalt.

Een geboortedag en een sterfdag. Twee gebeurtenissen waarbij Naomi’s familie samenkomt in een te kleine ruimte. Uren waarin groot en klein leed door elkaar lopen en de toch al moeizame verstandhouding zwaar onder druk komt te staan.
In beeldende, indringende en tegelijk ingehouden taal weet Cobi van Baars de onderstromen van het menselijk gemoed te schetsen en haarfijn bloot te leggen welke psychologische mechanismen er binnen een familie werken. Zo weet ze een universum op te roepen waarin je wil blijven maar tegelijk uit wil verdwijnen, even onontkoombaar als het leven zelf.

‘Branduren’ verscheen in augustus 2020.

Miriam Piters (TZUM literair weblog):

‘Het zijn dit soort kleine zinnetjes waarin Cobi van Baars als een doeltreffend scherpschutter de pijnplekken in de onderlinge relaties binnen een familie in het vizier laat komen. Ze verstaat de kunst om abstracte gevoelens tastbaar te maken in compacte beschrijvingen.’
Lees verder bij TZUM

Anne Oerlemans (Hebban):

‘Branduren is knap geschreven en het verhaal blijft met beide benen op de grond. De beschrijvingen zijn hier en daar poëtisch of beeldend maar tegelijk zijn de thema’s zo rauw dat zelfs de metaforen de schurende ondertoon niet weten te compenseren.’
Lees verder bij Hebban

Jan Stoel (De Leesclub van Alles):

‘Branduren is een pareltje. Rijk, vol gevoel geschreven, veelomvattend, meeslepend. Klasse!’
Lees verder bij De Leesclub van Alles